Många hål…

Idag fick jag tillfälle att fräsa med den stooora cncmaskinen.

Min verkstad är inrymd i en del av Snickerifabriken Järna AB:s lokaler där många trevliga men även förbryllande maskiner finnes. Deras femaxliga cncfräs är en sådan som jag nyttjar när stora skivor ska fräsas.

Efter modifierig av cadritning från kunden och lite handpåläggning blev det precis rätt antal hål frästa i valchromatskivan. Tänka sig!

Skyltar till Skillebyholm

Nu är områdestavla och verksamhetsskyltar på plats på Skillebyholm i Järna. Lagom till deras stora höstmarknad .
Skyltarna är designade av Eliel Kiiskinen och materialet är Valchromat.
Här är några bilder från tillverkning och på plats.

Nya gatupratare

Matbygget i ytterjärna bytte lokal och behövde nya trottoarskyltar för att leda kunderna rätt. Dessa är frästa i 15 mm björkplywood och ytbehandlade i 2 lager med UV- skyddsolja.

Leksaker i trä

…är trevliga och ofta uppskattade av barn. Materialet ger mjuk känsla i handen trots sin hårdhet och avsaknaden av detaljer lämnar resten till fantasin att utforska.

Här har jag fräst en T-rex till några barnbarn. Jag tänkte lämna dom obehandlade och omålade så att dom själva kan färglägga sitt exemplar. Det vet ju alla att en T-rex kan ha vilka färger som helst.

Vill du också ha en T-rex, eller ett annat urtidsdjur i trä ? Eller ett nutida, eller ett fantasidjur? Kontakta mig så kan vi komma på nåt kul.

Askskyltar

Dessa skyltar ska pryda Främjas systerverksamhet i Norge. Främja är ett företag som bedriver socialt omsorgsarbete för människor som av olika anledningar behöver stöd i sin vardag. Dom har verksamhet på flera håll i Sverige och nu även i Norge. Jag har fått äran att bidra med dörrskyltar och dekaler ( dom har  butik och kafé på Erstagatan i Stockholm). Träskyltarna med nedfräst logotyp är i ask, en enkel design men fina tycker jag.

Vildhäst

Bricka i Ask med infällt motiv av ek.

I samarbete med Snickerifabriken på uppdrag av konstnären Per Josephson

Mångsidig

Ett för många tillfällen användbart skyltmaterial är detta tvåskikts plastlaminat där en sida är genomfärgad (svart eller vit) och den andra är transparent. Man graverar eller fräser bort färgskiktet på den täckande baksidan (spegelvänt) så att den utfrästa texten (motivet) framträder transparent mot framsidan. De bortfrästa partierna kan sen färgas in i valfri kulör eller lämnas genomskinliga eller delvis infärgas. Möjligheterna är många. Framsidan är alltid slät och texten skyddad.

Passar både ute och inne, på brevlådor, fasader, dörrar, som info eller anvisninsskylt m.m

Ett nytt skydd

Stefans elgitarr typ stratocaster behövde ett nytt plektrumskydd.

Material tillhandahölls av Stefan. Det gamla spruckna skyddet skannades in, det behövdes två skanningar p.g a. platsbrist i skannern varpå de resulterande bilderna sattes ihop . I CAD-programmet ritades form, hålbild och urtag för mick och reglage. Styrkod till cnc-fräsen skapades sedan och materialet sögs fast på fräsbädden. Jag använde en rak 2 mm pinnfräs till hålen samt urtagen och ett v-format stål till ytterkonturen för att få en liten fasning på ytterformen.  Den passade utmärkt efter förlagan och Stefan blev nöjd. Ännu ett exempel på vad en mindre cnc-maskin passar så bra till.